14.5 C
Amsterdam

VN wil dat Saoedi-Arabië Palestijnse journalist vrijlaat

Lees meer

Een VN-werkgroep eist dat Saoedi-Arabië Abdelrhman Farhanah vrijlaat. De Palestijns-Jordaanse journalist werd enkele jaren geleden tijdens een massaproces veroordeeld tot een hoge gevangenisstraf wegens terrorisme.

Volgens de VN-werkgroep was het proces, waarbij een grote groep Palestijnen en Jordaniërs is veroordeeld, niet eerlijk en zijn de omstandigheden in de gevangenis bar slecht.

Abdelrhman Farhanah werd in 2019 opgepakt in Dammam in de oostelijke provincie van het koninkrijk, schrijft Middle East Eye. Hij werd acht maanden vastgehouden, zonder dat er een formele aanklacht tegen hem was ingediend. In deze periode zou hij zijn gemarteld met elektroshocks, heel weinig eten hebben gekregen en gedwongen zijn een schuldbekentenis te ondertekenen. Toegang tot een advocaat had Farhanah niet.

In maart 2020 werd Farhanah, samen met zo’n zestig andere Palestijnen en Jordaniërs, veroordeeld voor terrorisme. Farhanah kreeg negentien jaar gevangenisstraf, dit werd in hoger beroep gehalveerd.

Veel veroordeelden van deze groep zouden Hamas-aanhangers zijn. Ze zouden het doelwit van de Saoedische autoriteiten zijn geworden, nadat het koninkrijk de betrekkingen met Israël verbeterde na Donald Trumps ‘deal of the century’.

Haydee Dijkstal, de advocate van Farhanah, is blij met de kritiek van de VN-werkgroep. Ze vindt dat de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap niets minder moeten accepteren dan de onmiddelijke vrijlating van Farhanah, en dat hij gecompenseerd wordt.

Middle East Eye heeft het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd om commentaar over de zaak, maar niet gekregen.

- Advertentie -