18 C
Amsterdam

Voetbalanalist Pierre van Hooijdonk ontmaskert racist op Instagram

Lees meer

Oud-voetballer Pierre van Hooijdonk ging vrolijk met twee witte Nederlandse jongens op de foto, in de veronderstelling dat zij voetbalfans waren. Maar een van hen schreef bij deze foto een racistisch bijschrift. Van Hooijdonk ontmaskerde hem, en besloot dit op Instagram te delen, zo bericht Sportnieuws.

Dinsdag plaatste Van Hooijdonk de gewraakte foto. ‘Pierre kk zwarte homo’, had een van de jongens als bijschrift geschreven. Van Hooijdonk kreeg de foto onder ogen, besloot het Instagram-account van hem te delen en schreef erbij ‘Jij ook bedankt voor de foto, lafaard’.

Het incident staat niet op zichzelf. Racisme in het voetbal is een groot probleem. Vorige week werd de zwarte Braziliaanse voetballer Vincius Junior racistisch bejegend door fans van Valencia CF. Hij schreef hierover een woedend bericht op Twitter en Instagram: ‘Het was niet de eerste keer, of de tweede of de derde. Racisme is normaal in LaLiga. De concurrentie vindt het normaal, de federatie ook, en de tegenstanders moedigen het aan.’

Naar aanleiding hiervan riep oud-voetballer Clarence Seedorf op tot actie tegen racisme. Hij vindt dat nationale bonden en clubs bestraft moeten worden bij racisme op en rond hun velden. ‘Hiermee laten we zien dat het ook hun probleem is en stimuleren we ze om dit probleem uit te roeien.’

De Nederlandse politiek begint racisme in sport ook meer als een probleem te zien. Deze week kwam GroenLinks-raadslid Melody Deldjou met het plan ‘namen en famen’, om sportclubs die wél actief optreden tegen racisme en andere vormen van discriminatie in het zonnetje te zetten. Clubs die niets doen moeten dit daarentegen voelen in hun portemonnee, vindt het GroenLinks-raadslid.

- Advertentie -