17.1 C
Amsterdam

Voetbalbond Marokko in de bres voor Aboukhlal na salafisme-beschuldiging

Lees meer

De Marokkaanse voetbalbond sleept een website voor de rechter die aanvaller Zakaria Aboukhlal (22) van salafisme beschuldigt. Dat meldt de Marokkaans-Nederlandse website Bladna.

De Marokkaans-Nederlandse Aboukhlal is geboren in Rotterdam en speelde onder andere bij AZ. Sinds juni is hij verbonden aan Toulouse FC in Frankrijk. De site Achkayne stelt dat Aboukhlal tijdens het afgelopen WK het salafisme verspreidde onder zijn medespelers van de nationale ploeg.

Het salafisme is een zeer behoudende stroming in de islam, die streeft naar een terugkeer naar principes en gebruiken uit de tijd van de profeet. Veel salafisten houden zich principieel afzijdig van de politiek. Daarnaast is er een activistische stroming die de gehele samenleving wil inrichten naar haar ideologie. Ten derde is er een jihadistische minderheid die geweld en terreur goedkeurt om haar doelen te bereiken – waarvan IS het bekendste voorbeeld is.

De beschuldiging aan het adres van Aboukhlal is dus nogal boud. De Marokkaanse voetbalbond ontkent ‘categorisch de valse beschuldigingen in dit artikel’. De bond vervolgt: ‘Hij heeft voorbeeldig gedrag vertoond. Net als zijn ploeggenoten. Dat heeft geleid tot de goede resultaten van het team.’

Het Marokkaanse team verbaasde de voetbalwereld door de halve finale van het WK te halen. Onderweg schakelde het Spanje en Portugal uit en won het van België. Tegen die laatste ploeg scoorde Aboukhlal als invaller de 2-0.

- Advertentie -