15.1 C
Amsterdam

Voetbalheld Salah doet moslimhaat verminderen

Lees meer

In Liverpool is een opvallende daling van moslimhaat zichtbaar. De oorzaak? De Egyptische voetballer Mohamed Salah, die zaterdag met Liverpool de Champions League won. Het aantal islamofobe tweets is gehalveerd sinds de komst van de voetballer bij Liverpool in 2017, en het aantal hate crimes tegen moslims nam met bijna 20 procent af. Onderzoek van Stanford University’s Immigration Policy Lab toont dit aan.

Er zijn maar weinig voetballers in het Verenigd Koninkrijk zo openlijk over hun religieuze overtuiging als Salah, een devoot moslim. Wanneer hij scoort, zijn miljoenen supporters en tv-kijkers getuige van het gebed dat hij daarna steevast laat zien. Ook deelde Salah tijdens de afgelopen ramadan zijn leven openlijk met zijn volgers op social media.

De resultaten leggen een zeker verband tussen de komst van de charismatische voetballer en een toename van begrip voor de islam in Liverpool, aldus de onderzoekers. Zij merken tevens op dat er juist een kleine toename is aan anti-moslimtweets door supporters van rivaliserende clubs.

- Advertentie -