24.8 C
Amsterdam

Voetballer Mbappé roept Franse jongeren op te stemmen

Lees meer

Frankrijk speelt vanavond tegen Oostenrijk. Maar Kylian Mbappé, de 25-jarige gangmaker van de Franse ploeg is met zijn gedachten niet enkel bij voetbal. Hij spreekt zich uit tegen de opkomst van ‘extremen’ in de politiek. In Frankrijk werd Rassemblement National van Marine Le Pen de grootste in de Europese verkiezingen. De Franse president Immanuel Macron schreef daarop nieuwe verkiezingen uit.

‘We bevinden ons op een cruciaal moment in de geschiedenis van ons land’, zegt Mbappé verwijzend naar de Franse verkiezingen eind deze maand. Het EK mag dan wel zijn begonnen en belangrijk zijn voor de carrière van vele spelers, voor Mbappé lijken de verkiezingen voor te gaan. ‘We zijn voor alles burger en we moeten niet onverschillig worden voor wat er speelt in de wereld, om ons heen en in ons land’, zegt hij.

Mbappé richt zich met name tot de jonge generatie Fransen die ‘het verschil’ kunnen maken in de verkiezingsstrijd tussen Macron en Le Pen. Hij roept hen op om te gaan stemmen. ‘We zien dat extremen de macht dreigen te krijgen’, zegt hij over de opkomst van extreemrechts in Frankrijk. De verkiezingen zijn volgens hem ‘de kans’ om de toekomst van Frankrijk te bepalen.

Hij wil met deze oproep zoveel mogelijk mensen bereiken en de Franse ‘normen en waarden’ hooghouden, die hij als volgt invult: ‘diversiteit, tolerantie en respect’. Hij drukt ten slotte jongeren die niet geloven in verkiezingen het volgende op het hart: ‘elke stem telt!’

- Advertentie -