17.3 C
Amsterdam

Volkskrant maakt excuses voor cartoon Maurice de Hond

Lees meer

De Volkskrant heeft excuses aangeboden voor een cartoon waarin opiniepeiler Maurice de Hond wordt afgebeeld als kwaadaardige marionettenspeler.

De cartoon roept te veel herinneringen ‘aan de antisemitische karikaturen uit de Nazi-tijd’. Dit schrijft hoofdredacteur Pieter Klok op de site van de Volkskrant.

Op de cartoon is Maurice de Hond te zien met een grote neus, dikke lippen en met een blik dat hij weinig goeds in de zin heeft. Hij wordt afgebeeld als marionettenspeler, verwijzend naar een Volkskrant-artikel over de podcast over de Deventer moordzaak van 1999.

De podcast De Deventer Mediazaak behandelt hoe de aandacht van de media en het publiek naar ‘klusjesman’ Michael de Jong als mogelijke dader ging, terwijl de politie hem niet eens als verdacht beschouwde. De Hond pushte destijds de theorie in de media dat de veroordeelde Ernest Louwes niet de dader kon zijn.

De stijlfiguur van de marionettenspeler wordt vaak gebruikt in antisemitische cartoons van George Soros, de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop van Joodse afkomst. Ook de nazi’s gebruikten de stijlfiguur van de marionettenspeler: Winston Churchill, Jozef Stalin en Franklin Delano Roosevelt zouden slechts marionettenpoppen zijn van het ‘wereldjodendom’.

Dus hoe heeft de cartoon van De Hond, wiens ouders Auschwitz hebben overleefd, in de krant kunnen komen? ‘Het is begonnen bij een beeldredacteur met te weinig historisch besef. Die heeft het uitgezet en goedgekeurd’, zegt Klok tegen NU.nl. Vervolgens waren er vanwege het weekend te weinig mensen op de redactie die er naar gekeken hebben, aldus Klok. Hij vind het ‘erg voor Maurice de Hond, maar ook voor de hele Joodse gemeenschap’.

- Advertentie -