20.5 C
Amsterdam

Volt Rotterdam: gemeente moet meer doen voor ongedocumenteerden

Lees meer

Volt Rotterdam wil dat de gemeente meer hulp biedt aan ongedocumenteerden in de Maasstad, waarvan er zo’n vijfduizend zouden zijn.

Volt-raadslid Imane Elfilali (foto) wil dat Rotterdam net zo gastvrij is voor Oekraïners als voor ongedocumenteerden, die ‘met vaak schrijnende verhalen een schaduwbestaan leiden in de stad’.

Bij ongedocumenteerden is de verblijfsvergunning verlopen, is er geen paspoort of is de asielaanvraag geweigerd. Ze kunnen niet terug naar hun land van herkomst en blijven hier plakken, maar maken geen aanspraak op sociale voorzieningen. Ze zijn dakloos, hebben geen vaste woon- of verblijfplaats en verblijven in de illegaliteit. Slechts een deel is op de radar.

Elfilali wil donderdag Denk-wethouder Faouzi Achbar overhalen meer voor hen te doen. Dit lukte eerder niet, meldt Dagblad 010. Volt bepleitte toen een stadspaspoort voor ongedocumenteerden, zodat ze toch deel kunnen nemen aan de Nederlandse samenleving.

Achbar gaf toen aan dat ongedocumenteerden al gebruik kunnen maken van medisch noodzakelijke zorg en rechten hebben qua onderwijs en rechtsbijstand. ‘Tegelijkertijd neemt dit niet weg dat uitgeprocedeerden geacht worden terug te keren naar land van herkomst.’

Volt wil donderdag van de Denk-wethouder horen of het toch niet wat soepeler kan allemaal. De partij wil dat ongedocumenteerden langer onderdak en begeleiding wordt geboden. Rotterdam houdt op dit moment vast aan zes weken. Ook wil de fractie alle ongedocumenteerden beter in beeld krijgen. Volt wordt gesteund door de ChristenUnie.

- Advertentie -