14 C
Amsterdam

Voorburger dreigt met ‘doorzeven van blanken’, krijgt halfjaar cel

Lees meer

De 48-jarige Rachid A. uit Voorburg is gisteren tot zes maanden celstraf veroordeeld, waarvan twee voorwaardelijk. Hij dreigde met terreur in een telefoongesprek met zijn broer Mohammed (33), die in voorarrest zit op verdenking de Saoedische ambassade te hebben beschoten.

Op 12 november 2020 werd de Saoedische ambassade in Den Haag beschoten. Mohammed A. zou bijna dertig kogels hebben afgevuurd op het gebouw, omdat hij geen visum kreeg om op bedevaart te gaan naar Mekka en Medina. Hij ontkent schuldig te zijn en is nog niet veroordeeld voor de aanval.

Begin 2021 vond er een telefoongesprek plaats tussen Mohammed A. en zijn broer Rachid. Daarin sprak Rachid over dat hij ‘blanke mensen ging pakken’ en over het ‘doorzeven van blanken’. Verder spraken de broers goedkeurend over de terreuraanslagen in november 2015 in Parijs en over het afsnijden van de keel van de toenmalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Ook zei A.: ‘Ik hoop dat de officier nu ook meeluistert. Zodra ik in Marokko ben, maak ik die ambassadeurs van Nederland daar dood.’

Het gesprek werd inderdaad afgeluisterd. Omdat Rachid daar rekening mee hield, was dit privégesprek toch bedreigend toe naar de buitenwereld, aldus de rechtbank. ‘Het dreigen met een terroristisch misdrijf is een ernstig, indringend en angstaanjagend delict.’

- Advertentie -