17.9 C
Amsterdam

Voorlopig geen boa’s met hijab in Rotterdam en Utrecht na Haags ‘njet’

Lees meer

Rotterdam en Utrecht tornen voorlopig niet aan het recente Tweede Kamerbesluit om de hijab bij boa’s te verbieden, ondanks dat een lokale meerderheid iets anders wil.

Eind vorig jaar namen de Utrechtse en Rotterdamse gemeenteraad moties van Denk aan die het mogelijk maakten voor boa’s om met hijab te kunnen optreden. Maar dat ging niet door: een rechtse Kamermeerderheid steunde in december een motie van de PVV voor een landelijk verbod op de hijab bij boa’s. Dit besluit maakt de zaak nu een stuk ingewikkelder.

De Rotterdamse college wil nog geen knoop hierover doorhakken, schrijft het aan de gemeenteraad. En de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma (PvdA) wil gesprekken tussen VVD-minister Dilan Yesilgöz (Justitie & Veiligheid) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hierover afwachten.

De Utrechtse fractievoorzitter Mahmut Sungur van Denk vreest dat uitstel tot afstel leidt. ‘Utrecht wil dit. Tachtig procent van de raad heeft hiermee ingestemd. De Tweede Kamer gaat er ook niet over wat een werknemer van de gemeente Utrecht draagt.’

- Advertentie -