12.7 C
Amsterdam

Voormalig CIDI-directeur wil Johan Derksen cancellen

Lees meer

Oud-directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) Ronny Naftaniel wil dat Talpa voetbalcommentator Johan Derksen in de ban doet, vanwege zijn controversiële uitspraken over Joden.

Naftaniel is woedend over de uitlatingen die Derksen over Joden deed in de SBS6-talkshow Vandaag Inside, na de bloedige aanval van Hamas.

‘Natuurlijk is het erg, maar we moeten ook niet vergeten dat de Joden er wel een beetje om gevraagd hebben, want die Palestijnen zijn echt als honden behandeld’, zei Derksen. Ook vond de populaire voetbalcommentator dat Nederland veel te snel dat kant van Israël had gekozen in het conflict. ‘Ik vind dat we slaafs achter de Joodse gemeenschap aanlopen terwijl er in Nederland ook een hele grote Palestijnse gemeenschap is.’

Omdat Derksen generaliserend over Joden sprak kunnen zijn uitspraken als antisemitisch worden opgevat. Derksen raakte eerder in opspraak vanwege een bizar incident met een kaars en zijn grappen over transgenderisme die als kwetsend worden ervaren. Andere tv-kijkers zijn blij met de nieuwste uitlatingen van Derksen, omdat hij als één van de weinige rechtse tv-persoonlijkheden opkomt voor de Palestijnen.

Na de ophef zei Derksen dat hij zich ongelukkig had uitgedrukt en beter ‘Israëlische regering’ had kunnen zeggen dan ‘Joden’. Naftaniel neemt hier echter geen genoegen mee. ‘Ik vind dit terugnemen onvoldoende.’ Opmerkingen dat de Joden schuldig zijn aan hun eigen ellende zijn volgens Naftaniel ‘diep ingesleten’ in ‘het antisemitisch gedachtegoed’.

- Advertentie -