16.6 C
Amsterdam

Voormalige Afghaanse minister nu in Duitsland: werkt als maaltijdbezorger

Lees meer

De Arabische tv-zender al Jazeera komt met opmerkelijke foto’s van Syed Ahmad Sadat, oud-minister van Communicatie en Technologie in Afghanistan. Hij woont nu in Duitsland, waar hij pizza’s bezorgt.

Sadat vluchtte eind 2020 al naar Duitsland, ruim voor de machtsovername door de Taliban. Hij woont in de Oost-Duitse stad Leipzig en werkt daar voor de Duitse bezorgdienst Lieferando, het zusje van Thuisbezorgd. Hij bezorgt er pizza’s met de fiets.

‘Momenteel leid ik een heel eenvoudig leven. Ik voel me veilig in Duitsland’, aldus Sadat. ‘Ik ben blij om bij mijn familie in Leipzig te zijn. Ik wil geld besparen en een cursus Duits doen en verder studeren.’

Sadat heeft twee masterdiploma’s in communicatie en elektronische engineering van de universiteit van Oxford. In 2018 trad Sadat toe tot het kabinet van de inmiddels gevluchte president Ashraf Ghani, maar hij nam in 2020 ontslag vanwege meningsverschillen met Ghani. Vervolgens besloot hij om naar Duitsland te vluchten.

Sadat ziet, ondanks alle tegenslagen, de toekomst vrij hoopvol in: ‘Ik heb op veel banen gesolliciteerd, maar er kwam geen reactie. Mijn droom is om bij een Duits telecombedrijf te werken.’

- Advertentie -