14.3 C
Amsterdam

Voorzitter gemeenteraad Los Angeles stapt op: noemde zwart kind ‘aapje’

Lees meer

Nury Martinez, voorzitter van de gemeenteraad van Los Angeles, doet in de Verenigde Staten veel stof opwaaien. De 49-jarige Democratische politica noemde het zwarte adoptiekind van een wit gemeenteraadslid ‘little darky’ en een ‘klein aapje’. Inmiddels is Martinez opgestapt.

De gewraakte uitspraken, die zondag uitlekten, werden vorig jaar gemaakt tijdens een  gesprek achter gesloten deuren tussen vier Latino-politici: voorzitter Martinez, gemeenteraadsleden Gil Cedillo en Kevin de León en vakbondsvoorzitter Ron Herrara.

Martinez, die niet wist dat er een audio-opname werd gemaakt van het gesprek, zei dat Mike Bonin, een wit raadslid, zijn zwarte adoptiezoon behandelde als een ‘parace changuito’, wat vertaald kan worden als ‘kleine aap’. Ook zei ze dat deze zwarte jongen een pak slaag nodig heeft.

De uitspraken zorgden voor een storm van verontwaardiging. Bonin eiste dat Martinez uit haar functie moest worden gezet als voorzitter van de gemeenteraad van Los Angeles. ‘Het is verachtelijk, weerzinwekkend en volkomen schandelijk’, verklaarde hij.

Als gevolg van alle commotie besloot Martinez eergisteren haar functie als voorzitter van de gemeenteraad neer te leggen. Ze betreurt haar uitspraken en zegt dat ze die in een opwelling van emotie heeft gemaakt. Wel blijft Martinez, tot ergernis van velen, lid van de raad.

Niemand minder dan president Joe Biden heeft zijn partijgenote gisteren opgeroepen om ook op te stappen als raadslid.

- Advertentie -