20.7 C
Amsterdam

Vorig jaar aanvallen op vijfendertig Duitse moskeeën

Lees meer

Vijfendertig moskeeën in Duitsland waren in 2022 doelwit van aanvallen, aldus een nieuw rapport. De Turks-Duitse moskeekoepel DITIB roept de Duitse overheid daarom op actiever islamofobie aan te pakken, schrijft het Turkse staatspersbureau Anadolu.

DITIB is de Duitse tak van Diyanet, het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken, dat duizenden moskeeën runt. In een rapport over islamfobie in Duitsland onthult DITIB dat er in 2022 alleen al 35 aanvallen op moskeeën hebben plaatsgevonden. 19 van de aanslagen zijn ingegeven door islamofobie, waarvan acht bovendien met een rechtsextremistisch motief.

Volgens DITIB tonen deze aanvallen de ernst van het probleem van islamofobie aan, en moeten de Duitse autoriteiten doortastende maatregelen nemen om islamitische instellingen te beschermen en de veiligheid van de moslimgemeenschap te waarborgen.

Volgens het DITIB-rapport hangen aanvallen op moskeeën nauw samen met maatschappelijke ontwikkelingen. Debatten over migranten en de islam leiden, aldus het rapport, tot stigmatisering van moslims en ook tot aanvallen op moskeeën. Polariserende retoriek en toenemende kritiek op de islam zorgen voor een sfeer van onverdraagzaamheid en vijandigheid tegen moslims.

In Duitsland wonen ongeveer 5,5 miljoen moslims, waaronder ongeveer 3 miljoen Turken.

- Advertentie -