10.2 C
Amsterdam

VPRO: Steeds meer groene moskeeën

Lees meer

Er komen steeds meer groene moskeeën in Nederland. Moslims worden meer klimaatbewust, maar ook de hoge gasprijzen zijn een reden om te verduurzamen aldus VPRO.

Een van de moskeeën die is vergroend is de Selimiye-moskee in Haarlem. Het bestuur wil overgaan op zonne-energie en hoopt dat moskeegangers straks elektrisch rijden. Maar ook de hoge gasprijs speelt een rol. Voorzitter Mustafa Yigit: ‘We móéten over twee jaar klimaatneutraal zijn, anders hebben we een probleem. We betalen 1500 euro voor het gaspakket, zonder dat gunstige contract zouden we 7000 euro per maand betalen. Dan kun je meteen stoppen.’ Daarnaast heeft de voorzitter ook groene motieven, vertelt hij aan de VPRO: ‘Volgens de islam moeten we zuinig omgaan met de natuur. Als openbare moskee proberen we onze naasten daarvoor warm te krijgen.’

Een andere moskee is de  Orhan Gazi Camii-moskee in Den Bosch. Op het dak van deze moskee liggen 276 zonnepanelen, er is een warmtepomp geïnstalleerd en om minder CO2 uit te stoten, wordt er gebruik gemaakt van een geavanceerd luchtbehandelingssysteem. Ook is het gebedshuis volledig van waterbesparende kranen en lichtsensoren voorzien.

Samen met vijftien andere moskeeën is de Selimiye-moskee in Haarlem en de Orhan Gazi Camii-moskee in Den Bosch aangesloten bij het project GroeneMoskee. Deze actiegroep, ontstaan vanuit moskeekoepel Islamitische Stichting Nederland Diyanet (ISN Diyanet) en GroeneKerken, wil inzetten op duurzaamheid. Doel is om dit jaar veertig moskeeën te bereiken, en uiteindelijk alle 148 ISN-moskeeën.

- Advertentie -