14 C
Amsterdam

Twijfels over verhaal Griekse kustwacht over dodelijke zeeramp

Lees meer

Honderden vluchtelingen verdronken op 15 juni, toen hun boot voor de Griekse kust zonk. Mensen die de ramp overleefden, geven de Griekse kustwacht de schuld. Minstens honderd kinderen waren aan boord van het schip. Veel mensen zijn nog vermist.

Het schip vol migranten was vertrokken uit de stad Tobroek in Libië. Het was op weg naar Europa. Waarschijnlijk voer het schip naar Italië.

Voor de kust van Griekenland ging het mis. De boot zonk. De Griekse autoriteiten zeggen tenminste 75 lichamen te hebben geborgen. Dat meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

Vluchtelingen die de ramp overleefden, vertellen dat de Griekse kustwacht drie uur lang niets deed. ‘Ze bleven maar kijken’, zegt vluchteling Ayad uit Syrië. ‘Ze hadden veel meer mensen kunnen redden.’

Anderen vertellen dat de Griekse kustwacht de ramp zelf heeft veroorzaakt. De Grieken wilden de boot wegslepen met een touw. De Griekse kustwacht ontkent alle beschuldigingen. De Verenigde Naties eisen een onderzoek naar de ramp.

Britse media beweren dat de boot niet op weg was naar Italië. Het schip lag al uren op één plek te dobberen. De Griekse kustwacht beweert dat de vluchtelingen niet geholpen wilden worden.

Hulporganisaties twijfelden al meteen aan het verhaal van de Griekse kustwacht. ‘Ze wisten dat het schip overvol was, en niet zeewaardig’, vertelt hulporganisatie Alarm Phone. ‘Toch is er geen reddingsoperatie opgezet.’

- Advertentie -