5.3 C
Amsterdam

Vredesorganisatie brandt boek Gül af, ontvangt internationale vrijheidsprijs

Lees meer

De organisatie Religions for Peace krijgt vandaag in Middelburg de Freedom of Worship Award uitgereikt, een internationale prijs voor voorvechters van voorvechters van geloofsvrijheid.

De Roosevelt Four Freedoms Awards worden sinds 1982 uitgereikt aan mensen en organisaties die ‘op inspirerende wijze invulling geven’ aan de vier essentiële vrijheden die de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt noemde in zijn historische ‘Four Freedoms’-speech van 1941. Religions for Peace is een wereldwijde vredesorganisatie en actief in ruim zeventig landen, ook in Nederland.

Saillant: op Twitter laat de Nederlandse tak van Religions for Peace zich ongezouten kritisch uit over het boek van de Turks-Nederlandse schrijfster Lale Gül, de ex-moslima die in Ik ga leven de voor haar traumatische islamitische opvoeding van zich afschreef. Ze krijgt doodsbedreigingen krijgt en zit nu ondergedoken, na een breuk met haar familie.

Volgens Religions for Peace is de steunpetitie ‘Laat Lale Vrij’ hypocriet. Want, zo twitterde de organisatie twee weken geleden, ‘waar was een dergelijke ‘georganiseerde steun’ voor de honderdduizenden sociale, warme, hardwerkende, geïntegreerde, vrijheidslievende, gastvrije moslims (…) bij alle anti-islam uitingen in media, politiek de laatste tijd?’

Dat minister-president Mark Rutte de petitie ‘Laat Lale Vrij’ heeft ondertekend is volgens Religions for Peace extra problematisch: ‘Is dit geloofwaardig van iedere ondertekenaar, elke politicus die zweeg bij ‘een ministerie van ‘de-islamisering’? Die zweeg bij generaliserende anti-islam-reacties in 2e Kamer? En de VS steunde in ‘Once upon a time in Iraq’?’, aldus de organisatie op Twitter, doelend op de oorlog in Irak.

Bovendien is Lale Güls boek Ik ga leven perfect getimed, zo vlak voor de verkiezingen, stelt Religions for Peace. Uitgeverij Prometheus zou dit expres hebben gedaan ‘om goed geld te verdienen, rechtse partijen in de kaart te spelen en t veroorzaakt verdere tweespalt’.

Lale Güls boek wordt in veel Nederlandse media bejubeld, maar er klinkt ook kritiek. Zo noemt recencent Warda al Kaddouri van de Groene Amsterdammer Güls roman om ‘te janken’ en spreekt journalist Tineke Bennema in een gastcolumn op de Kanttekening over ‘een puberale karikatuur van een islamitische samenleving’.

- Advertentie -