14.1 C
Amsterdam

Vrees voor ongeregeldheden bij demonstraties voor Palestina en Israël

Lees meer

‘Ik weet niet eens hoeveel vrienden ik heb verloren’, zegt een van de vele bezoekers van de pro-Israëlische demonstratie op de Dam gister tegen de Amsterdamse stadszender AT5. ‘Het was gewoon een walgelijke afslachting en ik slaap er niet meer van. Dus ik moet hier zijn’, vervolgt een ander.

De steunbetuiging voor de slachtoffers van de terreuraanslag in Israël werd door honderden, zo niet duizend, demonstranten bezocht, meldt het Parool.

Er werden bloemen en posters neergelegd voor de Israëlische slachtoffers. ‘Het is belangrijk om samen te komen’, zegt een jongeman. ‘We moeten samen huilen, maar ook laten zien dat we sterk zijn. We zijn hier voor Israël, maar ook voor iedereen die gelooft in vrijheid.’

De demonstratie verliep zonder grote ongeregeldheden, meldt AT5. De politie was uit voorzorg met onder meer de zogeheten ‘Vredeseenheid’ goed vertegenwoordigd. Dat zijn agenten die in gesprek gaan met demonstranten.

Intussen staat er ook een pro-Palestijnse demonstratie (‘Samen voor Palestina’) in de planning op zondag. Het OM maakt zorgen over deze bijeenkomst vanwege een mogelijke ‘terreurverheerlijking van Hamas’. Ook demissionair premier Mark Rutte is er niet gerust op. Volgens hem mogen vreedzame Palestijnen altijd demonstreren om hun zorgen over de situatie in de Gazastrook te uiten. Maar, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer, ‘als dat zou ontaarden in steun voor Hamas, voor terroristische organisaties, antisemitische leuzen, dan ben ik ervan overtuigd dat onze burgemeesters zullen optreden.’

- Advertentie -