18.4 C
Amsterdam

Vrijgelaten mensenrechtenactivist: ‘Egypte is een terreurstaat geworden’

Lees meer

Egypte is ‘één grote gevangenis’ en ‘een terreurstaat’ geworden, ‘in elke zin van het woord’. Dat zegt de Egyptisch-Palestijnse Ramy Shaath tegen de Arabische nieuwszender al Jazeera. De onlangs uit de gevangenis vrijgelaten activist is ondanks bedreigingen van plan te blijven strijden voor Egypte en Palestina.

Shaath (50) was een belangrijk figuur tijdens de Egyptische Revolutie van 2011, die leidde tot de val van dictator Hosni Mubarak. Ook was hij de coördinator van de BDS-beweging in Egypte, de pro-Palestijnse beweging die streeft naar een internationale economische en culturele boycot van Israël.

Hij is nu enkele weken vrij, nadat hij de autoriteiten hem dwongen zijn Egyptische nationaliteit op te geven, en vertrok daarna naar Frankrijk. Hij werd in 2019 veroordeeld vanwege ‘het steunen van een terroristische organisatie’. Zelf zegt Shaath dat zijn kritiek op de  toenadering tussen Israël en de Arabische landen de reden was.

Aanvankelijk waren zijn medegevangenen vooral leden van de islamistische Moslimbroederschap, die na de val van Mubarak aan de macht was, totdat het leger in 2013 hen via een coup aan de kant zette. Volgens Shaath kwamen er steeds meer andere gevangenen bij, willekeurig of omdat ze op social media kritiek op de regering hadden geuit.

Hij zegt dat 32 mensen cellen deelden van slechts 23 vierkante meter, met een gat in de en een douchekop erboven als toilet. Gevangenen kregen bovendien geen eerlijk proces, vertelt hij, en werden in eenzame opsluiting geplaatst als ze klaagden. Een vriend overleed in een van de isolatiecellen van één vierkante meter.

Shaath werd na zijn vrijlating bedreigd door de autoriteiten, geeft hij aan: hij mocht niets zeggen over de omstandigheden in de gevangenis. Ook waren er bedreigingen tegen zijn familie in Egypte. Hij hoopt nog steeds op ‘een beter Egypte, een menselijker Egypte, waar ik naar kan terugkeren en leven, waar mijn dochter veilig kan leven met haar familie.’

In een interview met CNN riep Shaath de Europese Unie op om het beleid ten aanzien van Egypte te veranderen en de mensenrechten prioriteit te geven. In een toespraak voor het Europees Parlement in Straatsburg (foto) deed Shaath eergisteren dezelfde oproep.

- Advertentie -