23.5 C
Amsterdam

Oostenrijkse islamitische academicus Farid Hafez vrijgesproken van terrorisme

Lees meer

De Oostenrijkse rechter heeft de ‘terreurvervolging’ van de academicus Farid Hafez na twee jaar gestaakt vanwege een ‘gebrek aan bewijs’. Dat meldt de nieuwssite Middle East Eye.

‘Na 791 dagen van legale vervolging, getraumatiseerde kinderen, slaapgebrek, gesloten bankrekeningen en middelen, een vlucht naar de Verenigde Staten, heeft het Hooggerechtshof besloten dat ik onder valse voorwendselen ben vervolgd’, zegt de politicoloog op Twitter.

De voormalige hoogleraar van de Universiteit van Salzburg was het slachtoffer van de zogenoemde ‘Operatie Luxor’ gericht tegen zestig moslimactivisten en academici in november 2020, die van ‘terreur’ werden verdacht.

Ook huize Hafez werd binnengevallen en hield de politie de professor en zijn familie onder schot. Volgens het huiszoekingsbevel is hij verdacht van een samenzwering tegen het Sisi-regime in Egypte.

De Oostenrijkse politie ondervroeg Hafez ook om zijn standpunten over ‘islamofobie en de islam in Oostenrijk’, naast vragen over de hobby’s van zijn familie en hun gedrag, aldus Hafez.

Op Al Jazeera vertelt Hafez ‘gerustgesteld’ te zijn, omdat de vrijspraak hem heeft ‘verlost van een leven in onzekerheid’. ‘Ik had nooit verwacht dat ik echt een rechtszaak aan me broek zou kunnen krijgen’, zegt hij gedesillusioneerd. ‘Ik kan nog steeds niet geloven dat zo’n politie-inval echt heeft plaatsgevonden.’

Hafez werkt nu als hoogleraar aan de Williams College in de VS en staat bekend om zijn jaarlijkse rapport Islamofobie in Europa. Hij is ook één van de oprichters van de Oostenrijkse Moslim Vereniging voor Jongeren.

- Advertentie -