17.9 C
Amsterdam

Vrouwen in Koeweit lanceren hun eigen #MeToo-campagne

Lees meer

Vrouwen in de Golfstaat Koeweit zijn hun eigen #MeToo-campagne begonnen, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera. De vrouwen spreken zich uit tegen de zwijgcultuur in het land, waardoor vrouwen vaak maar niets zeggen als ze slachtoffer zijn geworden van seksuele intimidatie of aanranding.

Online duiken tientallen getuigenissen over stalking, intimidatie of aanranding op, voornamelijk vanuit het Instagram-account ‘Lan Asket’, Arabisch voor ‘Ik zal niet zwijgen’, dat verklaringen verzamelt van Koeweitse burgers als van expats, die een groot deel van de totale bevolking uitmaken.

De Koeweitse modeblogster Ascia al Faraj, die meer dan 2,5 miljoen volgers heeft op social media, zei vorige week in een geruchtmakende video (foto) dat er een probleem is in het land.

Elke keer als ik naar buiten ga, is er iemand die mij lastigvalt of een andere vrouw op straat lastigvalt,’ zei ze in haar video vol emotionele lading, die ze had geüpload nadat een bestuurder het gaspedaal intrapte om haar te ‘laten schrikken’ terwijl ze naar haar auto liep.

‘Heb je geen schaamte? We hebben een probleem van intimidatie in dit land, en ik heb er genoeg van.’

De Amerikaanse #MeToo-campagne ging aan Koeweit grotendeels voorbij, maar de video van Ascia al Faraj heeft een landelijke beweging op gang gebracht. In radio- en tv-programma’s zijn nu veel activisten, advocaten en academici te gast om de kwestie van seksuele intimidatie te bespreken.

Ook de Amerikaanse ambassade in Koeweit steunt vrouwen die zich hiertegen uitspraken. De ambassade tweette een afbeelding die de campagne illustreert, met afbeeldingen van drie vrouwen: één zonder hoofddoek, één met een hoofddoek en één met haar gezicht gesluierd – en met de slogan ‘Val haar niet lastig’.

- Advertentie -