14.3 C
Amsterdam

Aangifte tegen Starbucks-barista die ‘ISIS’ schreef op beker van moslima

Lees meer

Een Amerikaanse moslima heeft een aanklacht ingediend tegen een medewerkster van een Starbucks-vestiging in St. Paul, Minnesota. De medewerkster zou op haar koffiebekertje expres ‘ISIS’ hebben geschreven.

De 19-jarige Aishah, die haar achternaam geheim wil houden, zegt dat ze ‘overweldigd werd door emoties’ toen ze de naam van de terreurbeweging op haar bekertje zag staan. ‘Ik voel me gekleineerd en vernederd.’

Normaal vragen Starbucks-medewerkers om de naam van de klant, waarna ze deze naam op het bekertje schrijven. Aishah: ‘Toen ze om mijn naam vroeg, herhaalde ik deze langzaam een aantal keren. Er is absoluut geen mogelijkheid dat dit heeft kunnen aanhoren als ‘ISIS’.

De medewerkster claimt nu dat ze Aishah’s naam wel degelijk verkeerd verstond. Maar Aishah vermoedt dat de medewerkster haar discrimineerde vanwege haar islamitische geloof, te meer omdat ze een hijab draagt en de medewerkster dat dus kon zien.

‘Dit (ISIS, red) is een woord dat de reputatie van moslims over de hele wereld heeft geschaad. Ik kan niet geloven dat zoiets als dit tegenwoordig nog steeds acceptabel is. Dit is niet OK.’

Na deze gebeurtenis besloot Aishah de baas van de medewerkster aan te spreken. De baas nam volgens Aishah haar klacht niet serieus en bood haar een nieuw drankje en een Starbucks-tegoedbon aan ter waarde van 25 euro.

De Amerikaanse moslimraad Council on American-Islamic Relations besloot Aishah juridisch bij te staan in haar aanklacht, die naast de medewerkers ook haar baas treft.

Een woordvoerder van de Council on American-Islamic Relations zegt dat het linken van een moslim aan ISIS ‘misschien wel het meest islamofobe is wat je tegen een moslim kunt zeggen’.

Starbucks wil tot nu toe niet reageren op het voorval, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

- Advertentie -