18.9 C
Amsterdam

VS: Afghaanse vluchtelingen in limbo, Oekraïners worden snel toegelaten

Lees meer

Afghaanse vluchtelingen die in de Verenigde Staten willen wonen, zitten al bijna een jaar lang in limbo. Ze durven niet terug naar Afghanistan vanwege de Taliban, maar de procedure om de VS binnen te komen duurt lang. Intussen komen Oekraïense vluchtelingen relatief gemakkelijk de VS binnen.

Dit maakt Afghaanse vluchtelingen gefrustreerd, bericht de Arabische nieuwszender al Jazeera. Afghanen vinden dat zij worden gediscrimineerd. Sommige Afghanen beweren zelfs dat deze discriminatie hun geestelijke gezondheid heeft aangetast.

De Amerikaanse immigratiedienst kreeg meer dan 46.000 aanvragen an Afghaanse vluchtelingen voor een humanitarian parole, die het mogelijk maakt dat een persoon die geen visum kan krijgen toch toegang krijgt tot de VS. Maar slecht 297 aanvragen werden tot nu toe goedgekeurd.

Ondertussen hebben meer dan 38.000 Oekraïners wel een humanitarian parole gekregen. Verder kwamen er 34.000 Oekraïners de VS binnen met een visum. Ook zijn 22.000 Oekraïners op een andere manier de VS binnengekomen.

Volgens mensenrechtenadvocaat Dan Berger worden Oekraïners voorgetrokken omdat Amerikanen denken dat ze, anders dan Afghanen, terug zullen keren naar hun land van herkomst.

Toen de Taliban de macht in Afghanistan overnamen, evacueerden de Amerikanen zo’n 116.000 mensen. Sindsdien zijn er 79.000 Afghanen in de VS aangekomen. Maar omdat de evacuatie nogal chaotisch verliep, zijn er ook veel Afghanen geëvacueerd die niet echt in gevaar waren. Daarentegen komen Afghanen die wel gevaar lopen, bijvoorbeeld omdat ze jarenlang voor het Amerikaanse leger hebben gewerkt, de VS nu moeilijk in.

- Advertentie -