22.9 C
Amsterdam

VS: agenten die zwarte man doodschoten gaan vrijuit

Lees meer

De agenten die op 21 april de Afro-Amerikaanse man Andrew Brown (42) doodschoten worden niet strafrechtelijk vervolgd. Activisten zijn woedend.

Vorige maand werd Brown doodgeschoten, toen hij probeerde weg te rijden met zijn auto. Volgens het Openbaar Ministerie wilde Brown op de agenten inrijden en schoten zij hem dood uit zelfverdediging. Dit wordt door Browns familie krachtig weersproken.

Uit een autopsie van Browns stoffelijk overschot bleek dat hij door vier kogels was geraakt, waarvan een in zijn hoofd.

Het incident is opgenomen met een camera, maar de beelden zijn niet vrijgegeven. Publicatie van de beelden kunnen het onderzoek dwarsbomen, aldus de rechter. De advocaten van de familie hebben de beelden maar twee keer mogen zien. Zij spreken van een executie door de politie.

De dood van Brown vond een dag na de veroordeling van Derek Chauvin plaats, de agent die schuldig werd bevonden aan de moord op George Floyd vorig jaar. De dood van de Afro-Amerikaanse Floyd was de aanleiding van de massale Black Lives Matter-protesten.

De dood van Brown zorgde voor nieuwe protesten tegen politiegeweld. Al Sharpton, een vooraanstaande leider van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, sprak op Browns begrafenis. Sharpton wil nu dat er een speciale aanklager wordt benoemd die zich over de zaak gaat buigen. Want dat het OM de agenten vrijuit laat gaan vindt de burgerrechtenactivist ‘bizar’ en ‘niet-overtuigend’.

- Advertentie -