13.3 C
Amsterdam

VS: beeld Zuidelijke generaal wordt veranderd in Afro-Amerikaanse kunst

Lees meer

Het standbeeld van de Zuidelijke generaal Robert E. Lee in Charlottesville in de Amerikaanse staat Virginia zal worden omgesmolten tot een nieuw kunstwerk. Dit werk zal een plek zal krijgen in een Afro-Amerikaans erfgoedcentrum.

In 2017 besloot de gemeenteraad dat het beeld (foto) van Lee, de belangrijkste generaal van de Zuidelijke Confederatie, moest worden verwijderd uit de openbare ruimte.

De Confederatie vocht aan het eind van de negentiende een oorlog uit tegen de rest van de Verenigde Staten om de slavernij te kunnen behouden, wat mislukte.

Het besluit om het standbeeld van Lee te verwijderen leidde in 2017 tot hevige protesten in Charlottesville van witte alt-right-activisten. Hierbij viel ook een dode, toen een man uit Ohio met zijn voertuig op een groep tegendemonstranten inreed.

In april dit jaar stond het Hooggerechtshof van Virginia Charlottesville toe om twee standbeelden van Zuidelijke generaals te verwijderen. In juli werd het standbeeld van Lee verwijderd, evenals het standbeeld van generaal Thomas ‘Stonewall’ Jackson.

- Advertentie -