17.1 C
Amsterdam

VS benoemen speciale gezant voor vrouwenrechten in Afghanistan

Lees meer

De Verenigde Staten hebben een gezant aangesteld om de rechten van Afghaanse vrouwen te verdedigen, bericht het Franse persbureau AFP.

‘We verlangen naar een vreedzaam, stabiel en veilig Afghanistan, waar alle Afghanen kunnen leven en bloeien in politieke, economische en sociale inclusiviteit’, aldus minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

De Taliban, die sinds augustus weer aan de macht zijn in Afghanistan, perken de rechten van vrouwen steeds meer in. Het is voor veel vrouwen verboden om weer aan het werk te gaan. Ook mogen meisjes niet naar de middelbare school. En afgelopen zondag maakte het islamistische bewind bekend dat vrouwen geen lange reizen mogen maken zonder een mannelijke begeleider.

De nieuwe gezant is de Afghaans-Amerikaanse Rina Amiri, die onder voormalig president Barack Obama bij het ministerie van Buitenlandse Zaken werkte.

Vlak voor haar aanstelling twitterde Amiri: ‘Ik vraag mij af hoe degenen die de Taliban hebben goedgepraat door de wereld gerust te stellen dat ze veranderd zijn, verklaren waarom de Taliban het regressieve en draconische beleid tegen vrouwen opnieuw hebben ingevoerd.’

- Advertentie -