18.9 C
Amsterdam

VS: ‘Captain Underpants’-kinderstrip in de ban om Aziatische stereotypen

Lees meer

Een strip uit de populaire Amerikaanse kinderboekenreeks Captain Underpants wordt uit de verkoop gehaald. De reden: racistische Aziatische stereotypen.

Het kinderboek The Adventures Ook and Gluk: Kung Fu Cavemen from the future uit 2010 zou ‘passief racisme’ bevatten, aldus uitgeverij Scholastic. De strip gaat over twee holbewoners die naar de toekomst reizen en in het jaar 2222 terechtkomen. Daar leren ze kung fu van Meester Wong, waarop de twee helden weer terugkeren naar de prehistorie en hun dorp redden.

Dav Pilkey, de auteur en tekenaar van het boek, biedt zijn verontschuldigingen aan voor racistische stereotyperingen. ‘Ik wilde van deze gelegenheid gebruik maken om me hiervoor publiekelijk te verontschuldigen’, zegt hij op Facebook. ‘Het was en is verkeerd en schadelijk voor mijn Aziatische lezers, vrienden en familie, en voor alle Aziatische mensen.’

In de Verenigde Staten is er nu veel aandacht voor anti-Aziatisch racisme. Aanleiding is een schietpartij op 16 maart in Atlanta, waarbij christenextremist acht mensen vermoordde. Volgens critici gaat het om een hate crime, omdat zes slachtoffers Oost-Aziatische vrouwen zijn. Daarom is er nu ook een ‘Asian Lives Matter’-beweging op gang gekomen.

- Advertentie -