11.2 C
Amsterdam

VS: centrumlinkse Democraten verenigen zich tegen ‘woke’-invloeden

Lees meer

Centrumlinkse Democraten hebben Shield Pac gelanceerd. Dit is een platform dat zich verzet tegen de groeiende invloed van ‘The Squad’, zoals de radicaal-linkse Democraten rondom Afgevaardigden Alexandria Ocasio-Cortez en Ilhan Omar worden genoemd. Volgens Shield Pac speelt de ‘woke’-invloed van The Squad de Republikeinen in de kaart.

Shield Pac wil naar eigen zeggen een ‘beschermend schild bouwen’ tegen de polariserende ‘culture wars’. Als de Democraten weer een gematigde koers varen, dan maken ze volgens Shield Pac meer kans om swing-districten te winnen. Dat zijn districten waar soms de Democraten winnen, en soms de Republikeinen. Als de radicaal-linkse politiek van The Squad de overhand krijgt dan maken de Republikeinen meer kans om in deze districten te winnen.

Shield Pac komt voort uit The Third Way, een centrumlinkse Amerikaanse denktank. Volgens Matt Bennett, medeoprichter van The Third Way en initiatiefnemer van Shield Pac, zorgt de ‘woke’-agenda van The Squad – waaronder het bezuinigen op de politie en het willen omver trekken van ‘foute’ standbeelden  – ervoor dat de Democraten te links imago krijgen. Zo zou het moeilijker worden om in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat hun meerderheid te behouden.

Eén van de adviseurs van Shield PAC is de Afro-Amerikaanse politica Jackie Gordon. Zij stelt zich dit jaar kandidaat voor het Huis van Afgevaardigden.

- Advertentie -