14.5 C
Amsterdam

VS compenseerden slachtoffers van marteling in Abu Ghraib niet

Lees meer

Twintig jaar na dato hebben de Verenigde Staten nog steeds niet de voormalige gevangenen gecompenseerd die werden gemarteld en mishandeld in Abu Ghraib en andere gevangenissen in Irak. 

In een rapport van Human Rights Watch, dat gisteren werd gepubliceerd, staat dat de mensenrechtenorganisatie geen bewijs heeft gevonden dat de Amerikaanse regering de slachtoffers van de martelingen en mishandelingen heeft gecompenseerd. Ook zijn er geen individuele excuses aangeboden.

De VS hielden tussen 2003 en 2009 ongeveer 100.000 Irakezen voor korte of langere tijd vast in Irakese gevangenissen. Berucht waren vooral de martelingen in de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad. Beelden van gevangenen die werden vernederd door Amerikaanse militairen gingen de hele wereld over, en zetten de Verenigde Staten in een kwaad daglicht.

‘Twintig jaar later hebben Irakezen die door Amerikaans personeel zijn gemarteld nog steeds geen duidelijk pad voor het indienen van een claim of het ontvangen van enige vorm van genoegdoening of erkenning van de Amerikaanse regering’, zegt Sarah Yager, directeur van HRW in Washington. ‘Amerikaanse functionarissen hebben aangegeven dat zij marteling liever achterwege laten, maar de langetermijneffecten van marteling zijn nog steeds een dagelijkse realiteit voor veel Irakezen en hun families.’

Een van de slachtoffers van de Amerikaanse martelingen was Taleb al-Majli. ‘Ze hebben onze kleren weggenomen. Ze bespotten ons voortdurend terwijl we geblinddoekt waren met capuchons over ons hoofd. We stonden volkomen machteloos. Ik werd gemarteld door politiehonden, geluidsbommen, scherp vuur en waterslangen.’ De enige reden waarom hij geen einde aan zijn leven maakte waren zijn kinderen, vertelde Majli aan HRW.

Slechts 97 betrokken Amerikaanse militairen zijn gestraft voor hun optreden, waaronder geen enkele verantwoordelijke officier.

- Advertentie -