16.8 C
Amsterdam

VS: Congres-kandidaat onder vuur om steunen pro-Palestijnse BDS-beweging

Lees meer

De Democratische politica Yuh-Line Niou, die zich gekandideerd heeft voor het Amerikaanse Congres, ligt onder vuur vanwege haar steun aan de pro-Palestijnse BDS-beweging.

In een interview met de Joodse website Jewish Insider zei ze achter de organisatie te staan, die Israël wil boycotten: ‘Ik geloof in het recht om te protesteren als een fundamenteel principe van de westerse democratie, dus ik steun BDS.’

‘Mensen denken dat de BDS-beweging op de een of andere manier antisemitisch is, maar ik denk van niet’, aldus Niou.

Haar openlijke steun aan de BDS-beweging wordt niet door alle Democratische politici gewaardeerd. Bill de Blasio, oud-burgemeester van New York, heeft felle kritiek op Niou. Hij heeft zich ook gekandideerd voor het tiende congresdistrict van New York, net als Niou.

‘De overgrote meerderheid van Democraten, de overgrote meerderheid van ons die progressief zijn, zijn het niet met haar eens’, vertelt hij tegen Jewish Insider. ‘Wij steunen de staat Israël. Wij zijn tegen BDS.’ Volgens De Blasio ondermijnt BDS niet alleen Israël, maar ook de Palestijnen omdat de organisatie voor een totale boycot is.

De Palestijns-Amerikaanse Rashida Tlaib en de Somalisch-Amerikaanse Ilhan Omar, de eerste twee moslimvrouwen die in het Congres werden gekozen, steunen openlijk de BDS-beweging. In veel Amerikaanse staten is wetgeving tegen BDS aangenomen.

De Congresverkiezingen vinden in november plaats.

- Advertentie -