18 C
Amsterdam

VS: Democratische kandidate ontvangt donaties van radicale hindoes

Lees meer

Een Indiaas-Amerikaanse kandidaat voor vicegouverneur in de Amerikaanse staat Maryland blijkt donaties te hebben gekregen vanuit hindoe-radicale huize. Dit meldt de progressieve Indiase website Two Circles

Democrate Aruna Miller, running mate van gouverneurskandidaat Wes Moore, heeft volgens deze website tienduizenden dollars ontvangen van leden van Amerikaanse organisaties verwant aan de hindoe-nationalistische regeringspartij BJP uit India.
Het gaast om bijna honderdduizend dollar in een periode van 2011 tot nu, aldus Two Circles. In die tijd deed Miller mee aan vier verschillende campagnes, waaronder enkele jaren geleden: toen wilde ze verkozen worden tot het nationale Congres – wat mislukte. Wel werd ze eerder verkozen als politicus in het parlement van Maryland.
In 2014 noemde ze de Indiase BJP-leider en president Narendra Modi een ‘rockstar’ tijdens een evenement van de OFBJP, de Amerikaanse tak van de BJP. Maar Miller twittert nu dat Modi destijds nog niet de autoritaire president was die hij nu is. Ook schrijft ze altijd de moslimminderheid in India te hebben gesteund.

De ruim tweehonderd miljoen moslims in India zijn onder president Modi een vervolgde minderheid geworden, schreven experts onlangs nog in een rapport. Het gaat onder meer om willekeurige detenties, foltering, geweld tegen vrouwen, discriminatie, discriminerend beleid, schending van de vrijheid van meningsuiting en oneerlijke processen.

Over de donaties die ze binnenkrijgt, zegt Miller dat ‘niet één dollar in deze campagne’ iets te maken heeft met hindoe-radicalisme. Toch heeft ze zich volgens Two Circles privé laten ontvallen dat dit wel zo is en ze het geld simpelweg nodig heeft voor haar campagne.
Miller en haar collega Moore strijden nu tegen andere Democratische koppels in de gouverneursrace. Als zij deze primaries weten te winnen, waarvoor ze in de peilingen nek-aan-nek-gaan tegen een ander koppel, mogen ze het later dit jaar opnemen tegen  Republikeinse kandidaat.
- Advertentie -