16.6 C
Amsterdam

VS en Armenië doen samen militaire oefening, tot ergernis van Rusland en Turkije

Lees meer

De Verenigde Staten en Armenië zijn gezamenlijke militaire oefeningen gestart. Dit tot de ergernis van Rusland, meldt de Turkse regeringsgezinde krant Sabah.

De legeroefeningen, ‘Eagle Partner’ genaamd, duren tot 20 september. Er zijn 175 Armeense en 85 Amerikaanse soldaten bij betrokken. Armenië zoekt in de oplopende spanningen met buurland Azerbeidzjan meer ruggensteun van de Verenigde Staten en andere westerse landen.

De nieuwe militaire samenwerking is de uitkomst van de meer naar het Westen gerichte politiek van de Armeense premier Nikol Pashinyan, die in 2018 via een volksopstand (tegen een onwettige, derde termijn van de zittende president Serzh Sargsyan) aan de macht kwam.

Moskou heeft officieel protest aangetekend en ziet de militaire oefeningen als ‘onvriendelijk’, aldus Sabah. Maar niet alleen Rusland is boos over deze nieuwe stap van Armenië. Ook de Turken voelen zich op hun tenen getrapt. De militaire chefs van beide landen kwamen plotsklaps bijeen in Ankara en Azerbeidzjan begon een militaire oefening, schrijft de Turks-islamistische krant Yeni Safak.

Tussen Armenië en Azerbeidjzan lopen de spanningen op met dodelijke schermutselingen aan de grens. Het conflict draait om de Armeense exclave Nagorno-Karabakh (internationaal Azerbeidzjaans grondgebied), waar ongeveer 120.000 Armeniërs wonen. Azerbeidzjan veroverde in de bloedige oorlog van 2020 het gebied daaromheen en knijpt het af van de rest van de wereld, een uitputtingspolitiek om van de overgebleven Armeniërs af te komen.

Veel Azeri’s zitten nog steeds met wraakgevoelens over de eerste verloren oorlog om Nagorno-Karabakh uit 1994. Toen moesten honderdduizenden Azeri’s het gebied verlaten.

- Advertentie -