17.9 C
Amsterdam

VS haalt uit naar China: ‘Decennialange repressie van religieuzen’

Lees meer

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft hard uitgehaald naar China, dat al tientallen jaren religieuze minderheden de kop in probeert te drukken.

Het communistische China vervolgt volgens Pence verschillende groepen gelovigen. Hij noemt Oeigoerse moslims, Tibetaanse boeddhisten en christenen. Pence zegt dat deze religieuze onderdrukking al decennialang aan de gang is. Het is, aldus Pence, een gevolg van de totalitaire ideologie van China, die als doel heeft om communistische denkbeelden aan de bevolking op te leggen.

Vooral over de situatie van moslims in de westelijke provincie Xinjiang maakt Pence zich zorgen. Daar zijn meer dan een miljoen moslims opgesloten in interneringskampen, waar ze worden gehersenspoeld met als doel om het islamitische geloof uit te bannen, aldus Pence.

Pence, zelf een evangelisch christen, is echter optimistisch over het christendom. Ondanks de onderdrukking van christenen groeit het christendom volgens Pence in China ‘sneller dan we waar dan ook op aarde ooit hebben gezien’: van ‘minder dan een half miljoen christenen’ vlak na de Tweede Wereldoorlog, toen de Communistische Partij aan de macht kwam, tot ‘130 miljoen Chinese christenen’ nu.

- Advertentie -