21.4 C
Amsterdam

VS: islamitisch en Joods Congreslid bepleiten ‘islamofobiemonitor’

Lees meer

Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden willen dat president Joe Biden een ‘islamofobiemonitor’ in het leven roept. Ook willen ze een speciale coördinator om moslimhaat beter te kunnen bestrijden. Amerika kent sinds 2004 al een antisemitismemonitor.

Het voorstel voor de Islamofobiemonitor en de speciale coördinator werd ingediend door de twee Democratische afgevaardigden: de islamitische Ilhan Omar (foto) en de Joodse Jan Schakowsky. Dit jaar vonden meer dan vijfhonderd haatmisdrijven tegen moslims plaats in de Verenigde Staten, aldus Omar.

‘Als onderdeel van onze inzet voor internationale godsdienstvrijheid en mensenrechten, moeten we islamofobie erkennen als een patroon dat zich herhaalt in bijna elke hoek van de wereld,’ schrijven de afgevaardigden in de brief.

Ze noemen de vervolging van Oeigoeren in China en Rohingya in Myanmar, evenals de extreemrechtse aanslag op moslims in Nieuw-Zeeland in 2019 en een recente dodelijke aanslag op een Pakistaans-Canadese moslimfamilie in Canada.

‘Het is de hoogste tijd voor de Verenigde Staten om zich krachtig in te zetten voor godsdienstvrijheid voor iedereen, en het wereldwijde probleem van islamofobie de aandacht en prioriteit te geven die het verdient.’

Onder de 23 Democraten die hun handtekening zetten onder dit voorstel bevinden zich ook de islamitische afgevaardigden André Carson en Rashida Tlaib. Daarnaast ondertekenden zeven van de 25 Joodse Democratische Afgevaardigden het voorstel.

- Advertentie -