16.8 C
Amsterdam

VS: miljardair gehekeld na ‘weinig empathische’ uitspraak over Oeigoeren

Lees meer

De Amerikaanse investeerder en miljardair Chamath Palihapitiya ligt onder vuur, omdat hij heeft verklaard dat het lot van de Oeigoeren in China hem en de meeste Amerikanen ‘niets kunnen schelen’.

‘Laten we eerlijk zijn, niemand, niemand geeft om wat er met de Oeigoeren gebeurt, oké?’, zei hij in een recente podcast-discussie.

Zijn gespreksgenoot had net daarvoor ter sprake gebracht dat president Joe Biden, ondanks zijn harde woorden over China en diens behandeling van de Oeigoeren, hem niet hadden geholpen in de peilingen.

Palihapitiya antwoordde als verklaring: ‘Je brengt het ter sprake omdat je er echt om geeft. En ik denk dat dat heel aardig is dat je erom geeft, maar… De rest van ons kan het niets schelen. Ik vertel je gewoon een heel harde waarheid.’

Zijn opmerkingen leidden tot een storm van verontwaardiging op social media. Basketballer Enes Kanter, die zich hard maakt voor de Oeigoeren, twitterde: ‘Als er genocides plaatsvinden, zijn het dit soort mensen die het laten gebeuren.’

Palihapitiya gaf gisteren op Twitter toe dat zijn uitlatingen ’empathie misten’. Hij zei dat mensenrechten ertoe doen, of het nu in de Verenigde Staten, China of elders is.

China voert een repressief beleid in de westelijke regio Xinjiang, waar de meeste Oeigoerse moslims wonen. Meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslims worden in zogenoemde heropvoedingskampen vastgehouden, waar ze worden onderworpen aan een streng regime.

Ook maakt China gebruik van Oeigoerse dwangarbeiders en wordt de uitoefening van de islamitische godsdienst onderdrukt. Onlangs is een Oeigoerse vrouw die Koranlessen gaf door de Chinese autoriteiten tot veertien jaar gevangenisstraf veroordeeld, bericht IslamOmroep.

De Verenigde Staten hebben het Chinese beleid tegenover de Oeigoeren als ‘genocide’ bestempeld, evenals het Nederlandse parlement. Dit komt mede door berichten over gedwongen sterilisatie bij Oeigoerse vrouwen.

- Advertentie -