7 C
Amsterdam

Omstreden Democraat Ilhan Omar stemt tegen erkenning Armeense Genocide en sancties Turkije

Lees meer

Gisteravond sprak het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zich meermalen uit tegen Turkije. Opvallende dissident: de Democratische afgevaardigde Ilhan Omar.

Omar weigerde voor een resolutie te stemmen waarin het Huis van Afgevaardigden de Armeense Genocide erkent. Ze was één van de drie Congresleden die ‘aanwezig’ stemde. De niet-bindende resolutie werd met 405 stemmen voor en 11 stemmen tegen aangenomen.

‘Verantwoording en erkenning van genocide mogen niet worden gebruikt als stok om mee te slaan in een politiek gevecht’, rechtvaardigt Omar haar stemgedrag. ‘Het moet gebeuren op basis van academische consensus, buiten de druk en kracht van geopolitiek.’

Ook vindt Omar dat de resolutie andere misdaden tegen de mensheid moest erkennen, zoals de trans-Atlantische Slavenhandel en de genocide op de indianen.

Ilhan Omar stemde daarnaast tegen een wetsvoorstel dat sancties aan Turkije oplegt. Volgens Omar wordt het Turkse volk hiervan slachtoffer. Ze was de enige Democraat in het Huis van Afgevaardigden die tegen het wetsvoorstel stemde.

In september 2017 had Ilhan Omar een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in New York. Het is onduidelijk wat er precies besproken is. Deze ontmoeting is buiten de reguliere media gebleven, totdat er in maart 2019 een foto opdook waarop beide politici geportretteerd staan.

De islamitische Omar, die in Somalië geboren is, geldt als heldin onder progressieve Amerikanen. Samen met de Democratische afgevaardigden Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley en Rashida Tlaib vormt zij ‘the Squad’. De vier zeggen een politiek van radicale gelijkheid voor te staan en komen geregeld in botsing met de Republikeinen en de gematigde vleugel bij de Democraten.

UPDATE: Tevens meldt het Amerikaanse internetplatform the Daily Caller op basis van overheidsgegevens dat Omar vorige maand een donatie van 1.500 dollar heeft gekregen van Halil Mutlu. Mutlu is co-voorzitter van de Turkish American Steering Committee (TASC), een Turks-Amerikaanse belangengroep die in 2015 de campagne ‘Lets History Decide‘ opzette.

Deze campagne was erop gericht om het narratief tegen te werken van Armeens-Amerikaanse groepen die strijden voor erkenning van de Armeense Genocide. Afgelopen maandag, een dag voor de stemming over de Armeense Genocide-resolutie, vroeg TASC aan haar supporters om contact met hun afgevaardigden te zoeken.

Het doel: Congresleden ervan overtuigen om tegen de resolutie te stemmen.

Volgens Turkse media is Mutlu de neef van president Erdogan. Omar en Mutlu staan samen op de foto, genomen op een bijeenkomst van TASC in september.

- Advertentie -