13.1 C
Amsterdam

VS reageert op coup-aantijging Turkije: ‘Ongegrond en onverantwoordelijk’

Lees meer

‘Ongegrond en onverantwoordelijk’, reageert het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op de aantijging vanuit Turkije dat de Verenigde Staten achter de coup van 2016 zouden zitten.

‘De Verenigde Staten hadden geen betrokkenheid bij de couppoging in 2016 in Turkije en hebben die meteen veroordeeld. Recente beweringen van het tegendeel door hoge Turkse functionarissen zijn volstrekt onjuist.’

Het ministerie spreekt over ‘ongegronde en onverantwoorde beweringen’, die niet stroken ‘met de status van Turkije als NAVO-bondgenoot en strategische partner van de Verenigde Staten.’

De in Amerika woonachtige islamitische geestelijke Fethullah Gülen en zijn aanhangers in Turkije, dikwijls door Erdogan aangewezen als schuldigen achter de coup, waren slechts marionetten van de VS, aldus de Turkse minister Süleyman Soylu (Binnenlandse Zaken) eerder deze week. Gülen zelf heeft altijd ontkend iets met de coup te maken te hebben.

De uitlatingen van Suleyman Soylu komen op een ongelukkig moment, omdat Ankara juist probeerde de banden met de VS en de EU te herstellen.

- Advertentie -