21.2 C
Amsterdam

VS: roep om ontslag schooljuf na ‘aftrekken hijab bij moslimleerling’

Lees meer

Een docente uit de Amerikaanse staat New Jersey heeft bij een moslimleerling haar hoofddoek afgetrokken, beweren haar ouders. 

De zevenjarige Sumayyah Wyatt zou woensdag door haar lerares zijn opgedragen om haar hoofddoek af te doen. De leerlinge weigerde dit te doen, waarop de docente vervolgens met geweld de hijab zou hebben verwijderd van haar hoofd, in het bijzijn van al haar klasgenoten.

‘Uiteindelijk slaagt de lerares erin de hijab van haar hoofd te trekken, gevolgd door een bizarre uitspraak die luidt: ‘Je haar is mooi”, aldus de advocaat van de familie.

‘Het is ongelooflijk verontrustend. Het is heel, heel symbolisch voor minachting van haar religie en zeker iets dat mijn cliënten in het algemeen heeft beïnvloed.’

De familie verwacht dat er maatregelen tegen de docente zullen worden genomen. Ook wil haar moeder dat de docent excuses aanbiedt aan de leerlinge.

De Council on American-Islamic Relations, een islamitische belangenorganisatie, heeft opgeroepen de lerares te ontslaan. Ook zouden leraren en leerlingen meer moeten leren over de islam en moslims.

De lerares komt met een heel andere lezing. Volgens haar droeg de leerling geen hijab, maar een sweatshirt met capuchon. De docente wilde dat ze de capuchon afdeed, maar zou hier meteen op zijn teruggekomen toen ze erachter kwam dat de leerlinge die capuchon droeg ter vervanging van haar hijab.

Dit is geen verhaal over een leraar die met geweld de hijab van een leerling verwijderde’, aldus de advocaat van de lerares.  ‘Dit is een verhaal over sociale media, verkeerde informatie en wat er gebeurt als mensen geruchten publiceren zonder enige kennis van of respect voor de waarheid.’

De school heeft nog geen mededeling gedaan over het wel of niet ontslaan van de docente. Zij heeft inmiddels politiebescherming gekregen omdat ze wordt bedreigd.

- Advertentie -