14.4 C
Amsterdam

VS roepen Israël op dodelijk geweld tegen Palestijnen te staken

Lees meer

De Verenigde Staten hebben er bij Israël op aangedrongen om het dodelijk geweld tegen Palestijnen te staken. Ook moet Israël de dood van het tweejarige jongetje Muhammad Tamimi  opnieuw evalueren.

Maandag overleed Muhammad Tamimi aan zijn verwondingen. Hij was vorige week donderdag beschoten door het Israëlische leger, waarbij hij ernstig gewond raakte aan zijn hoofd. Muhammad en zijn vader werden onder vuur genomen toen ze op weg waren om familieleden te bezoeken.

‘We betuigen ons medeleven aan de familie van Muhammad Tamini’, bericht het Twitteraccount van het Amerikaanse Bureau van Palestijnse Zaken. ‘We dringen er bij Israël op aan elk gebruik van dodelijk geweld waarbij burgerslachtoffers vallen te evalueren, en we roepen de Israëlische en Palestijnse leiders op om verantwoorde maatregelen te nemen om het conflict te beëindigen.’

Deze Amerikaanse kritiek is opmerkelijk, omdat de Verenigde Staten in de regel vierkant achter Israël staan. Het eind december aangetreden nieuwe kabinet van premier Benjamin Netanyahu, waarin ook twee extreemrechtse, zionistische partijen zitting hebben, heeft de betrekkingen tussen beide bondgenoten onder druk gezet. De VS maken zich zorgen over de uitholling van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, en de plannen van de regering Netanyahu om delen van de Westelijke Jordaanoever de facto te annexeren.

- Advertentie -