22.3 C
Amsterdam

VS: senatoren vragen Biden om actie tegen Turkije

Lees meer

Ruim vijftig senatoren, Democraten en Republikeinen, hebben de Amerikaanse president Joe Biden per brief gevraagd om actie tegen Turkije vanwege de mensenrechtenschendingen in het land.

Ze schrijven dat de Turkse president Erdogan een autoritaire richting is ingeslagen, de binnenlandse oppositie heeft gemarginaliseerd, kritische media heeft overgenomen of gesloten en onafhankelijke rechters heeft vervolgd en vervangen door ja-knikkers. Ook noemen ze dat Turkije – na China – de meeste journalisten heeft opgesloten.

Behalve over de mensenrechtensituatie maken de senatoren zich grote zorgen over de buitenlandse politiek van Turkije, dat officieel een bondgenoot van de VS is.

Turkije heeft in de afgelopen jaren Koerdische strijders aangevallen die tegen IS hebben gevochten en door de VS daarom werden gesteund. Ook heeft het land het Russische luchtverdedigingssysteem S-400 aangeschaft, ondanks Amerikaanse waarschuwingen. Tevens heeft Turkije heeft Azerbeidzjan aangemoedigd een oorlog te voeren tegen Armenië.

Daarbij hekelen de senatoren de Turkse bemoeienis met de Amerikaanse politiek. Zo heeft Erdogan geprobeerd de VS ertoe te bewegen politieke tegenstanders van het regime aan Turkije uit te leveren. Ook wil hij critici tot zwijgen brengen, zoals de in Amerika woonachtige basketballer Enes Kanter. Diens familie in Turkije werd aangevallen, waarbij Erdogan ook Interpol inschakelde.

Turkije is volgens de senatoren een belangrijke bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten. Toch dringen ze er bij Biden op aan dat hij tegen Erdogan moet zeggen dat hij onmiddellijk alle politieke gevangenen en gewetensgevangenen moet vrijlaten, de mensenrechten moet respecteren en een einde moet maken de klopjacht op dissidenten.

- Advertentie -