15.7 C
Amsterdam

VS: tentoonstelling over acteur John Wayne verwijderd om racisme

Lees meer

Een Amerikaanse universiteit heeft besloten een tentoonstelling over acteur John Wayne (1907-1979) te verwijderen. Onlangs dook een oud interview op waarin Wayne racistische uitlatingen deed.

Het gaat om de School of Cinematic Arts, verbonden aan de Universiteit van Zuid-Californië. De universiteit had een ‘Wayne Exhibit’ waarin de acteur, beroemd vanwege zijn rollen in diverse Westerns, in het zonnetje werd gezet.

Afgelopen maand dook een interview uit 1971 met Playboy op. Daarin zei Wayne te geloven in ‘witte superioriteit’ totdat zwarte mensen ‘verantwoordelijk’ zouden zijn. Hij vond daarom dat zwarte mensen geen leidinggevende posities mochten bekleden. Vanwege de ophef besloot de School of Cinematic Arts de Wayne-tentoonstelling te cancellen.

De recente ontwikkelingen in het racismedebat ‘vereisen dat we nadenken over de rol die onze school kan spelen als veranderaar bij het promoten van antiracistische culturele waarden en ervaringen’, aldus de ‘diversity officer’ van de School of Cinematic Arts. De tentoonstelling zal worden verplaatst naar de bibliotheek.

Vlak na het opduiken van het gewraakte Playboy-interview bemoeide ook Donald Trump zich met de Wayne-controverse. De president noemde het ‘buitengewoon stompzinnig’ dat de Democraten in Californië de naam van John Wayne Airport willen veranderen en zijn standbeeld willen verwijderen.

- Advertentie -