VS: tentoonstelling over acteur John Wayne verwijderd om racisme

Lees meer

Een Amerikaanse universiteit heeft besloten een tentoonstelling over acteur John Wayne (1907-1979) te verwijderen. Onlangs dook een oud interview op waarin Wayne racistische uitlatingen deed.

Het gaat om de School of Cinematic Arts, verbonden aan de Universiteit van Zuid-Californië. De universiteit had een ‘Wayne Exhibit’ waarin de acteur, beroemd vanwege zijn rollen in diverse Westerns, in het zonnetje werd gezet.

Afgelopen maand dook een interview uit 1971 met Playboy op. Daarin zei Wayne te geloven in ‘witte superioriteit’ totdat zwarte mensen ‘verantwoordelijk’ zouden zijn. Hij vond daarom dat zwarte mensen geen leidinggevende posities mochten bekleden. Vanwege de ophef besloot de School of Cinematic Arts de Wayne-tentoonstelling te cancellen.

De recente ontwikkelingen in het racismedebat ‘vereisen dat we nadenken over de rol die onze school kan spelen als veranderaar bij het promoten van antiracistische culturele waarden en ervaringen’, aldus de ‘diversity officer’ van de School of Cinematic Arts. De tentoonstelling zal worden verplaatst naar de bibliotheek.

Vlak na het opduiken van het gewraakte Playboy-interview bemoeide ook Donald Trump zich met de Wayne-controverse. De president noemde het ‘buitengewoon stompzinnig’ dat de Democraten in Californië de naam van John Wayne Airport willen veranderen en zijn standbeeld willen verwijderen.

- Advertentie -

2 REACTIES

 1. Hoe is het mogelijk dat er een John Wayne Airport in Amerika bestaat? Deze bekende acteur heeft jaren geleden vaak verklaard dat
  “the only good Indian is a Dead Indian”. During the 50er jaren, toen ik een kind in Canada opgroeide, waren de bioschappen vol met al die films van de grote held John Wayne.
  Films over hoe de west van Amerika ten stand kamen, toen duizenden indianen vermoord werd en uit hun landelijke gebieden gezet werden.
  In die John Wayne films waren natuurlijk de Indianen de viand, en de Americaan leger de helden, die de indianen vermoorden en hun land gebieden verorverden.
  Het ging heel anders in Canada. Ik ging naar de lager school met een aantal Assiniboine Indiaan kinderen in Winnipeg, En jaren later toen ik mijn eind-diploma musicology kreeg, waren er twee Indian meisjes , in traditionele kleding, die ook samen met mij hun diploma in aanvangst hebben genomen. Zeer getalenteerde Indiaan mede-studenten. Kortom: het is al lang bewezen dat Noord-Amerikaanse Indianen heel intelligent kunnen zijn, als zij uit de reservaten komen te studeren, en wonen en werken. In Canada krijgt ieder student van Indiaans afkomst een volledig studie beurs. Zodat in Canada ook zij een kans krijgen. In Canada is er nooit een beleid geweest om de Eerste Bewoners uit te moorden!
  Daarom begrijp ik waarom dat de Democraten van Californie willen dat de naam J. Wayne van hun vliegveld weg gaat . Hopelijk kunnen ze iemand
  anders vinden die voor de rechten voor indianen en voor anti-discrimintie wil opkomen,..

 2. @Rosasolis__ U heeft volkomen gelijk. Dit gebeurt ook in Australië en in mindere mate in Nieuw Zeeland. In Marokko gebeurt hetzelfde : de machthebbers zijn ‘aangewaaide’ arabieren. Maar wat als we de focus verplaatsen naar het huidige West Europa. De lokale ‘indianen’ die met ‘Kaukasisch’ worden omschreven, worden onder de voet gelopen door nieuwkomers. Ál de -nieuwe- volkeren willen een prominente plaats voor hun eigen cultuur, in een ‘multi-culti’ samenleving. Echter de – autochtone – cultuur verdwijnt, Deze ‘witte’ mensen krijgen de schuld van álles wat ‘fout’ is in de ogen van de nieuwkomers. En de overheden, de media, de VN en de EU, de WHO, iedereen moedigt dit aan…. …. gék he dat de autochtonen in opstand komen..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here