13.1 C
Amsterdam

VS vraagt Saoedi-Arabië om vrijlating ‘godslasterende’ blogger

Lees meer

Mike Pence, de vicepresident van de Verenigde Staten, heeft Saoedi-Arabië verzocht om Raif Badawi vrij te laten.

Deze kritische blogger werd in 2013 veroordeeld tot 600 zweepslagen en zeven jaargevangenisstraf, voor het ‘beledigen van de islam’. Badawi is de oprichter van de website ‘Vrije Saoedische Liberalen’, waarop hij kritiek uitte op de politieke rol van de islam en religieuze leiders in Saoedi-Arabië. In 2015 werd de straf in hoger beroep verhoogd naar duizend zweepslagen, tien jaar gevangenisstraf en een boete van 226.000 euro.

Dat de Verenigde Staten zich nu druk maken over Badawi is bijzonder, omdat het Witte Huis Saoedi-Arabië publiekelijk heeft laten wegkomen met de moord op journalist Jamal Khashoggi. De journalist werd vorig jaar in Istanbul in het pand van de Saoedische ambassade vermoord. Begin deze maand bracht de VN een rapport uit, waarin ze stelt dat kroonprins Mohammad bin Salman hierachter zit.

Behalve voor Badawi komt Pence ook op voor religieuze dissidenten in Eritrea, Mauritanië en Pakistan. In Eritrea gaat het om de 90-jarige, christelijke geestelijke Abune Antonios, in Mauritanië om blogger Mohamed Cheikh Ould Mkhaitir, die in de gevangenis zit omdat hij de islam vaarwel heeft gezegd, en in Pakistan om Junair Hafeez, die van godslastering wordt beschuldigd. Pence wil dat deze vier religieuze dissidenten zo snel mogelijk zullen worden vrijgelaten.

- Advertentie -