13.8 C
Amsterdam

VS betuigt ‘ernstige zorgen’ over Turkse plannen voor offensief in Syrië

Lees meer

De nieuwste Syrische invasieplannen van de Turkse president Erdogan kunnen niet op bijval van de Amerikaanse regering rekenen. Dit meldt het internationale persbureau Reuters.

‘Elk nieuw offensief in Noord-Syrië is een bedreiging voor de regionale stabiliteit en de Amerikaanse troepen in dat gebied. We maken ons ernstig zorgen over berichten van verhoogde militaire activiteiten en discussies daarover’, aldus regeringswoordvoerder Ned Price.

Hij refereert naar de recente uitspraken van Erdogan, die een diepgewortelde wens weer deed oprakelen:  een bezetting van de Turks-Syrische grensstrook als zogenoemde ‘veiligheidszone’ tegen de ‘terroristische’ Koerdisch-Syrisch milities van de YPG.

Price zegt ‘de legitieme veiligheidszorgen van Turkije te erkennen’, maar denkt dat elk nieuw offensief de coalitie tegen IS onder druk zal plaatsen. De Koerdische YPG is de belangrijkste bondgenoot daarin, maar Turkije beschouwt die organisatie als een verlengstuk van de PKK, een organisatie die ook op de terreurlijst van de EU en de NAVO staat.

Turkije heeft sinds 2016 drie invasies ondernomen in Noord-Syrië en bezet Syrisch grondgebied. In die gebieden steunt het jihadistische rebellen, die met de Syrisch-Koerdische YPG in een machtsstrijd zijn verwikkeld.

Ook aan de Turks-Irakese grensstrook is de Turkse militaire aanwezigheid de laatste jaren groter geworden, met nieuwe militaire basissen en drone-aanvallen op PKK-doelwitten.

 

- Advertentie -