13.3 C
Amsterdam

VS: witte vrouwen betalen $2.500 voor diner waar ze leren hoe racistisch ze zijn

Lees meer

Bent u een witte vrouw, woont u in Amerika en wilt u erachter komen hoe racistisch u bent? Dan kunt u terecht bij Regina Jackson en Saira Rao, twee vrouwen van kleur die u daar graag alles over komen vertellen.

Jackson en Rao organiseren namelijk zogeheten ‘Race to Dinner-events’, waarbij ze aan witte vrouwen leren hoe ze met hun ‘onbewuste racisme’ om moeten gaan. Zo’n etentje, dat bij de witte klanten zelf in huis wordt gehouden, kost 2.500 dollar. De rekening wordt verdeeld onder de witte gasten en gastvrouw.

De witte vrouwen die op dit diner afkomen moeten trouwens niet verwachten dat ze een gezellige, leuke avond krijgen. De diners zijn ‘ongemakkelijk, intrigerend, rauw, persoonlijk en hopelijk verfrissend’, legt de website uit.

‘Beste witte vrouwen, u veroorzaakt onmetelijke pijn en schade aan zwarte, inheemse en bruine vrouwen. We zijn hier om met u te gaan zitten om openhartig te bespreken hoe *precies* u deze pijn en schade veroorzaakt. De diners zijn een startpunt. Een plek om te beginnen met nadenken over hoe u elke minuut van de dag actief witte suprematie handhaaft. Wat u doet nadat u het diner hebt verlaten, is aan u.’

Diner-organisator Rao deed in 2018 tevergeefs een poging om voor de Democratische Partij in het Amerikaanse Congres te komen. Het viel haar toen op dat veel witte vrouwen haar even wilden spreken, enkel en alleen om te zeggen dat ze geen racisten waren. Hieruit is het idee van Race to Dinner ontstaan.

Het is de bedoeling dat witte vrouwen tijdens het etentje alle racistische gedachten opbiechten die ze de laatste tijd hebben gehad. Daarna spreken ze over hoe ze vooruit kunnen komen en uiteindelijk goede bondgenoten kunnen zijn voor de zwarte, gekleurde en inheemse bevolking van Amerika.

De website van Race to Dinner maakt nog een belangrijke nuance: witte vrouwen zijn niet intrinsiek slecht. Het gaat Jackson en Rao erom dat witte vrouwen ‘het systeem:’ in stand zouden houden, een systeem dat volgens hen inherent racistisch is.

En witte mannen, dan? Die zijn volgens de twee vrouwen hopeloos verloren en daarom ook niet welkom op deze diners. ‘Witte mannen zullen nooit iets veranderen. Als ze dat wel wilden doen, dan hadden ze dat nu allang gedaan’, aldus Jackson tegen de Britse krant the Guardian.

In Nederland is er nog niet een soortgelijk initiatief geboren. Vier jaar geleden was er wel de cursus ‘Help ik ben wit!’ van intersectioneel feministe Anja Meulenbelt, maar die viel op het laatste moment in het water.

- Advertentie -