20.7 C
Amsterdam

VVD Amsterdam wil ‘trouwtoeteren’ aanpakken: racisme, zeggen critici

Lees meer

De VVD-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad wil het zogenoemde ‘trouwtoeteren’ aanpakken. Critici vinden dit voorstel discriminerend.

In schriftelijke vragen pleit de VVD-fractie voor een harde aanpak van de zogenoemde trouwtoeteraars. ‘Herrie door eindeloos claxonneren en verkeersonveilige situaties? Absoluut niet.’

Met lawaaiflitsers, agenten in burger en tijdelijke drempels op populaire routes wil de VVD overlastgevende trouwstoeten een toontje lager laten zingen. En het innemen van een rijbewijs of het voortuig van de overlastveroorzakers is bespreekbaar, aldus de fractie.

Critici reageren als door een wesp gestoken op het VVD-voorstel, dat een hondenfluitje voor racisme zou zijn. Het zijn namelijk vooral Turks-Nederlandse trouwstoeten die zich van het toeteren bedienen.

PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki: ‘Naast dat ik dit heel vertruttend vind, vraag ik me af of de VVD dit ook zou voorstellen als de toeteraars Stijn en Mark zouden heten.’

‘Hadden jullie dit ook voorgesteld als alleen witte mensen dit deden?’, vraagt Jarno van Straaten, fractiemedewerker van GroenLinks Deventer.

‘De enige manier dat de VVD auto’s wil beboeten is wanneer niet-witte mensen ze gebruiken’, zegt een twitteraar. ‘PVV-corvee’ en ‘verhuld etnisch profileren’, vindt een ander.

NRC-journalist Lofti el Hamidi besluit om met een knipoog te reageren. ‘Warüm zo kleinburgerlijk abi, warüm?’, vraagt hij zich af.

- Advertentie -