14.2 C
Amsterdam

VVD oogst links en rechts hoon met video over woningen en statushouders

Lees meer

De VVD keert zich in een nieuwe video tegen een voorrangsregeling voor statushouders bij de toewijzing voor sociale huurwoningen, iets dat minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) bepleit. Op sociale media klinkt felle kritiek op de VVD-plannen. ‘Statushouders zijn geen concurrenten maar lotgenoten.’ 

‘Mensen die al lang op de wachtlijst staan horen als eerste een woning te krijgen’, zegt Kamerlid Peter de Groot wandelend in een volkswijk. De Groot wil statushouders huisvesten in ‘tijdelijke woningen’, die snel te bouwen zouden zijn. Daardoor blijven sociale huurwoningen vrij voor mensen die ‘daar lang op wachten’.

Onder meer door de stadsgeograaf Cody Hochstenbach, die een patroon ziet in het VVD-woonbeleid: ‘Stap 1) volkshuisvesting slopen Stap 2) statushouders de schuld geven Stap 3) volkshuisvesting verder slopen’.

Hij stelde al eerder vast dat wie boos is op de lange wachtrijen voor sociale huur niet moet wijzen naar statushouders, maar naar de gevoerde woonpolitiek die de sociale huursector ‘een kopje kleiner’ maakte. ‘Statushouders zijn geen concurrenten maar lotgenoten’ aldus Horstenbach.

Iemand had corvee. Van de partij die de volkshuisvesting afbrak, en daar nu mensen de schuld geeft die zich niet kunnen verweren’, twittert ook schrijver Volkskrant-columnist Toine Heijmans.

Vergelijkbare kritiek op het VVD-beleid kwam dinsdag van BIJ1-voorvrouw Sylvana Simons in het debat over de huisvesting van statushouders. Ook zij repte over ‘valse tegenstellingen’ en somde het beleid van de afgelopen jaren op:

‘De rode loper uitleggen voor buitenlandse investeerders, parasitaire pandjesbazen geen strobreed in de weg leggen, sociale huurwoningen massaal slopen en vervangen met de woningen uit de midden- en hoogsegmenten, woningcorporaties een strop om de nek binden in de vorm van verhuurderheffing. Voorbeeld na voorbeeld van hoe niet statushouders, maar de overheid de volkshuisvesting een pijnlijke dood heeft laten sterven. Suggereren dat welke andere groep dan ook hier de oorzaak van zou zijn, is niet meer dan een leugen uit de xenofobe onderbuik.’

Woonminister Hugo de Jonge wil dat gemeenten regelen dat statushouders voorrang krijgen op huurwoningen. JA21 keert de kritiek op de VVD daarom om, door te zeggen dat de VVD wel blaft maar ondertussen wel in de coalitie die diezelfde De Jonge aan het werk houdt.

‘12 jaar Rutte: geen sociale huurwoning meer te vinden en statushouders krijgen gewoon nog altijd voorrang boven andere groepen’, twittert de partij. ‘Blijf vooral spannende filmpjes maken dat het anders moet in dit waanzinnig gave land.’

- Advertentie -