14.8 C
Amsterdam

VVD Rotterdam pleit voor expositie met cartoons in stadhuis

Lees meer

Er moet een tentoonstelling met satirische kunst komen in het Rotterdamse gemeentehuis. De VVD Rotterdam dient vandaag een voorstel met deze strekking in bij de gemeenteraad. Vorige week werd bekend dat een Rotterdamse leraar aan het Emmauscollege moest onderduiken vanwege een cartoon in zijn klaslokaal.

‘Scholen moeten juist een plek zijn waar docenten in vrijheid en veiligheid hun werk kunnen doen’, zegt VVD-raadslid Tim Versnel tegen Dagblad 010. Hij vindt dat de gemeente pal achter docenten moet staan ‘die het lef hebben om moeilijke onderwerpen in hun klas bespreekbaar te maken.’

Iedere klas in Rotterdam die het vak maatschappijleer krijgt moet de tentoonstelling bezoeken, vindt de VVD-fractie. ‘Satire en spot zijn onlosmakelijk verbonden met een vrije democratie. Juist daarom is dit de juiste weg’, aldus fractieleider Vincent Karremans.

‘Als je niet tegen grapjes over je religie kan, ga je maar lekker naar Saoedi-Arabië’, zei Karremans enkele dagen geleden tegen PowNews.

In het NPO-programma Goedemorgen Nederland (WNL) zegt Karremans dat het VVD-voorstel niet betekent dat er per se Mohammed-cartoons moeten worden opgehangen. ‘Dat moet even bekeken worden.’

Samen met de PVV opende de VVD in 2008 een zogeheten ‘vrijdenkersruimte’ in het gebouw van de Tweede Kamer. Daarin waren ook tekeningen opgenomen van Gregorius nekschot, de cartoonist die onder toenmalig CDA-minister van Justitie Ernst Hirsch-Ballin werd opgepakt vanwege zijn anti-islamitische spotprenten. In 2011 werd deze ruimte stilletjes opgeheven.

- Advertentie -