14 C
Amsterdam

VVD Rotterdam: geen excuses voor slavernij vanuit samenleving

Lees meer

De Rotterdamse VVD-fractie vindt niet dat er vanuit de Rotterdamse samenleving spijt betuigd moet worden voor het slavernijverleden. Dit schrijft Dagblad 010.

Volgens VVD-raadslid Tim Versnel draagt zo’n excuus namelijk niet bij aan het helen van breuklijnen in de samenleving. Hij vermoedt dat de spanningen juist versterkt worden.

Het VVD-raadslid niet vraagt zich af wie excuses moet aanbieden, en aan wie precies. ‘In beladen kwesties zoals deze vraagt de samenleving van ons dat we een kant kiezen, maar die samenleving heeft juist verbroedering nodig. Als we dat niet voor ogen houden, maken we alleen maar verder kapot, wat zou moeten helen.’

Omdat de VVD niet meedoet heeft de coalitie voor een dergelijk voorstel vijf stemmen tekort. De islamitische fracties van Denk en Nida zullen echter hoogstwaarschijnlijk wel voor het voorstel zijn.

Eind vorig jaar presenteerde het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde een twee jaar durend onderzoek naar het slavernijverleden van Rotterdam. ‘Rotterdam zat tot over zijn oren in de slavernij, luidde de conclusie. De stedelijke elite en kooplieden waren nauw betrokken bij slavernij. Eén op de acht Rotterdammers stamt af van tot slaaf gemaakten.

- Advertentie -