19.3 C
Amsterdam

Waarnemers Turkse verkiezingen in buitenland vervangen door Grijze Wolven

Lees meer

De waarnemers van de pro-Koerdische HDP die moeten toezien op het eerlijke verloop van de Turkse verkiezingen in het buitenland, zijn vervangen door leden van de extreemrechtse MHP, de partij van de Grijze Wolven.

‘Alleen de grootste drie partijen mogen waarnemers in het buitenland leveren’, aldus de Hoge Kiesraad. De beslissing is opmerkelijk aangezien de HDP tijdens de parlementsverkiezingen in 2018 wel degelijk als derde partij uit de bus kwam. Dat meldt de nieuwssite Turkish Minute.

Volgens de Turkse wet kunnen alleen de vijf grootste partijen commissieleden in Turkije aanstellen als waarnemers. Alleen de grootste drie partijen kunnen waarnemers aanstellen voor de commissies in het buitenland.

De HDP is de derde partij van Turkije, na de AKP en CHP.  Toch maakte de extreemrechtse MHP bezwaar tegen de aanwezigheid van HDP-leden bij de verkiezingen, omdat de HDP dit jaar onder de vlag van de Groene Partij meedoet. En met die redenering gaat de Hoge Kiesraad mee.

Zo dreigt het besluit van de HDP om een potentieel partijverbod te omzeilen, zich toch te wreken. Althans in het tellen van stemmen in het buitenland, waar Turken conservatiever stemmen.

Tegen de HDP loopt een sluitingszaak, vanwege terrorisme-beschuldigingen. Ze zouden banden onderhouden met de PKK, die op de terroristenlijst van Turkije, de VS en de EU staat.

- Advertentie -