16.3 C
Amsterdam

‘Waarom pakt het Westen Rusland aan, maar komt Israël overal mee weg?’

Lees meer

‘Zowel Rusland als Israël rechtvaardigen hun invasies met beroep op ‘zelfverdediging’, en in beide gevallen is dat niet waar.’ Dit stelt de linkse Israëlische columnist Gideon Levy (Haaretz) in een opinieartikel op de website Middle East Eye.

Volgens de Israël schendt Rusland met de invasie van Oekraïne de internationale rechtsorde, maar volgens Levy doet Israël in Palestina niet anders.

‘Hoe was Israëls invasie van Libanon in 1982, of de daaropvolgende militaire bezetting, anders dan de Russische invasie van Oekraïne? In welk opzicht verschillen de frequente invallen van Israël in Gaza, die dood en verderf zaaien, van de Russische invasie van de Krim? En in welk opzicht verschilt, afgezien van het tijdsbestek, de vijf decennia durende bezetting van de Westelijke Jordaanoever door Israël, zonder einde in zicht, van de recente bezetting van Oekraïne door Rusland?’

Ook vindt Levy het opvallend dat zowel Rusland als Israël zich beroepen op ‘zelfverdediging’. Rusland ‘verdedigt’ zichzelf om de ‘genocide’ tegen de Russische minderheid in Oekraïne te stoppen en wil het land ‘denazificeren’. Israël beriep zich voorafgaand aan de invasies van Gaza en Libanon ook op zelfverdediging en wilde ‘terroristische’ regimes uitschakelen.

Eén groot verschil: ‘Israël, de lieveling van Europa en de VS, mag doen wat Rusland niet kan’, aldus Levy. ‘Niemand durft Israël te straffen. Terwijl het Internationaal Strafhof jarenlang aarzelde over een mogelijk onderzoek naar oorlogsmisdaden in Israël, is het al begonnen met het onderzoeken van de Russische invasie van Oekraïne. Als dit geen internationale ethische dubbele standaard is, wat is het dan wel?’

- Advertentie -