13.2 C
Amsterdam

Waarschuwing voor Turkije-reizigers: ‘Regime bespiedt iedereen die anoniem internet op wil’

Lees meer

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de lijst van waarschuwingen voor mensen die naar Turkije willen reizen geactualiseerd.

Turkije monitort iedereen die VPN (Virtueel Particulier Netwerk) gebruikt om anoniem te kunnen internetten, zeggen de Duitsers. Volgens de Duitse omroep Deutsche Welle is het gebruik van VPN in Turkije strafbaar en kun je hiervoor gearresteerd worden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt ook Duitse burgers die actief zijn voor Koerdische verenigingen. Zij kunnen in Turkije worden gearresteerd en van terrorisme worden beschuldigd. Dit overkwam vorige maand vijf Duitsers van Koerdische afkomst.

Het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalt daarbij eerdere waarschuwingen. In Turkije is het ‘beledigen van de president’, het lidmaatschap van een ‘terroristische organisatie’ en ‘propaganda maken voor een terroristische organisatie’ verboden.

Ofwel: wie kritiek heeft op president Erdogan, actief is voor de Gülenbeweging of als journalist schrijft over de onderdrukking van de Koerden, die loopt een goede kans om in de gevangenis te belanden.

Sinds de mislukte coup van juli 2016 gebruikt Turkije de anti-terrorismewetten om critici van het regime aan te pakken.

- Advertentie -